Tento web využívá cookies pro zajištění funkčnosti webu a získání statistik návštěvnosti webu.

 

 

Zdravé novinky od JAPŮ

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 999,00 Kč
skladem
naše cena 999,00 Kč
skladem

KTERÉ VÁM NEJVÍCE CHUTNAJÍ


07. 01. 2019 | O surovinách

Banánová Chytrá kaše, proč není?

Banán je velice populární svačina pro svoji sladkou chuť a díky „vlastnímu obalu“, je perfektní surovinou do smoothie, kaší i na pečení. Banány jsou zdravé díky obsahu vitaminů skupiny C, B, vitamín A, z minerálních látek obsahují hořčík, vápník, fosfor a velice prospěšný draslík. Blahodárně působí na mozek, nervovou soustavu a svalovou soustavu. Doporučuje se osobám s nemocným žaludkem, protože má zklidňující účinky. Banány jsou lehce stravitelné. Pro svůj vyšší obsah sacharidů a nízký obsah tuku je ocení zejména sportovci. Je možné je zařadit i do redukční diety, ale je vhodné střídat je i s méně sladkými druhy ovoce1. Glykemický index přezrálého banánu je 54, nezralého banánu je 30, čím více je zralý banán, tím více se mění škroby na cukry.

 

Původní banán plný semínek                        

 

Sušené banány – kolečka, případně sekaná kolečka na zlomky, jsou vhodná do kaší díky své velikosti. Jako malá jsem je neměla ráda, vždycky jsem je vybírala z různých směsí sušeného ovoce a dávala bráchovi, poslední roky už je nevybírám, protože je nekupuji. Když jsem začínala s Chytrými kašemi a dělala ještě takové beta verze, měla jsme i variantu Banány a kakao. Byla moc dobrá, ale….

 

       

 

Jednou z mých zásad pro výrobu kaší je to, že vybírám suroviny bez přidaného cukru, sířidel, aromat, konzervantů a bez přidaného tuku. A tyto zásady jsou důvodem, proč nyní nemám v nabídce banánovou kaši. Od běžných dodavatelů nemohu sehnat sušené sekané banány bez přidaného cukru, aromat a oleje. Většina dostupných banánových lupínků a zlomků jsou: proslazené – třtinovým cukrem nebo medem a usmažené v kokosovém oleji2. Takový banánový chips je pak srovnatelný s tím bramborovým. Nic takového do Chytrých kaší dávat nechci. Lyofilizované banány se po zalití vodou „rozpustí“ a nejsou nijak chuťově výrazné a zajímavé. Vhodnou alternativou jsou opravdové sušené banány, které jsou lehce lepivé a hnědé. Zatím jsem neobjevila jejich sekanou verzi a nemám výrobní kapacitu, na krájení sušených plátků banánů.

Pokud narazím na vhodné sušené banány, mohu Chytré kaše Banánové začít vyrábět.

 

Smažené banánové chipsy - obsahují přidaný cukr, olej a banánové aroma.

 

 

 

 

Lyofilizované banány - chutově nevýrazné, po zalití horkou vodou v kaši "zmizí". 

 

 

 

 

 

 

 

Sušený banán bez dalších úprav - chuťově výrazně banánový, sladký, voňavý. Nenarazila jsem na jeho "sekanou" verzi. 

 

 

 

 

 

 

Víte, že banány dříve byly plné velkých pecek a postupným šlechtěním byla semena a tím i reprodukční funkce zničena? Nyní se banány množí vegetativně, jsou to tedy „klony“. Banány se pěstují ve středí a jižní Americe, střední Africe, Indii, ale také ve Španělsku nebo na Kypru. V ČR běžně konzumujeme banány druhu Cavendish. Jak je možné, že v českých ochodech, jsou banány z Kostariky, která je vzdálena 9 771 km, levnější než jablka z Čech? Důvodem je způsob pěstování i špatně ohodnocená práce dělníků. Jedná se o monokulturní plantáže, kde jsou silně potlačována zvířata i jakékoliv jiné rostliny. Banánovým plantážím tak musela ustoupit džungle plná zvířat i rostlin, aby byla vytvořena monokulturní poušť. Banánové plantáže jsou silně zatížené agrochemikáliemi, banány jsou druhou nejvíce chemicky ošetřovanou plodinou hned po bavlně. Dělníci na plantážích to nemají nijak snadné, dostávají velice nízký plat, nedostávají adekvátní ochranné pomůcky, mnohdy dle zdrojů pracují 6 dní v týdnu s pracovní dobou 10–12 hodin denně3,4.

Takže proto nedělám Chytrou kaši s banány.

Vím, že banány máte opravdu rádi, pro Čechy je to 3. nejvíce nakupované ovoce. Zůstaňte tedy u těch čerstvých nebo opravdových sušených. Pokud chcete být změnou ve společnosti a chcete chránit jak přírodu, tak zlepšovat lidem pracovní podmínky, vybírejte „BIO EKO“ banány s certifikací FairTrade.   

Chytré kaše jsou plné zajímavých surovin, vyzkoušejte je, poznejte nové chutě není důvod se zdráhat. Jsou přeci i jiné chutě, než banány, jahody a čokoláda. Tyto klasické příchutě u mě nehledejte.  

 

Jani Půlpánová, tvůrkyně Chytrých kaší

 

 

Zdroje

  1. https://www.kaloricketabulky.cz/banan
  2. https://www.vitalia.cz/clanky/test-susene-banany-jsou-ve-skutecnosti-smazene/
  3. http://www.zaferovebanany.cz/banány
  4. https://www.vitalia.cz/clanky/proc-banany-z-ameriky-stoji-min-nez-ceska-jablka/?ic=articles-related&icc=item-5

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ